ადამ მიცკევიჩის ქუჩა N11
info@oktravel.ge
იტალია ყოველმხრივ მრავალფეროვანი, საინტერესო და იდეალური ქვეყანაა. იქ სამოგზაუროდ და ყველაფრის შესაცნობად მთელი ცხოვრებაც არ გეყოფა, მაგრამ ერთ-ერთი აუცილებელი, რაც ქვეყანაში მოგზაურობისას უნდა გააკეთო იტალიური სამზარეულოს შედევრების დაგემოვნებაა. მაშ ასე, სანამ იტალიურ ტურნეს დაგეგმავდეთ და ცას სამხრეთ-დასავლეთი ევროპისაკენ გაუყვებოდეთ გაგაცნობთ იტალიური სამზარეულოს თავისებურებებს და მთავარ კერძებს, რომლებიც აუცილებლად უნდა დააგემოვნოთ!
ზოგადად, კულინარიის მთავარი „ინგრედიენტი“ ფანტაზიაა. იშვიათია ისეთი მრავალფეროვანი სამზარეულო, როგორიც იტალიურია. უმაღლესი ხარისხის ფქვილისგან დამზადებული „მაკარონის“ ნაწარმის ფართო ასორტიმენტს ემატება: პიცა, მინესტრონე, რიზოტო, ანტიპასტო.
ლათინური სამზარეულოს სამშობლოა იტალია, რომელმაც საერთაშორისო გასტრონომიაში უდიდესი წვლილი შეიტანა. მისი კლასიკური რეცეპტურა რეგიონების მრავალფეროვან კერძებს მოიცავს-ჩრდილოეთში ძირითადი ინგრედიენტია კარაქი, სამხრეთში მას ზეითუნის ზეთი ცვლის, ხმელთაშუა ზღვის საუკეთესო სანელებლები კერძებს გაცილებით არომატულს ხდის.
კუნძულების სამზარეულო- სიცილიის, სარდინიის და სამრეთის სამზარეულო ყურადღებას ზღვის პროდუქტებზე ამახვილებს. ტარანტო და აპულია მიდიების, განსაკუთრებით ხამანწკების გამრავლებითაა დაკავებული, ხოლო სიცილიის ხმელთაშუა ზღვისპირეთის სამზარეულო განთქმულია თევზის და პასტის ნაირსახეობებით, ხშირია მათი გონივრული კომბინაციებიც. აქ ტრადიციულია ასევე, სიცილიური თინუსისა და ხმალთევზას ჭერა.
იშვიათად მოიძებნება ისეთი გეოგრაფიული სახელებით გაჯერებული რეცეპტები, როგორებიც იტალიურ სამზარეულოშია. უამრავ კერძს ამშვენებს იმ ქალაქის სახელი, სადაც ის პირველად მომზადდა, ასევე ხშირია ამა თუ იმ რეგიონისთვის დამახასიათებელი პროდუქტის შერწყმა. ვინ არი იცნობს ნეაპოლიტანურ სოუსს ან სოუს ბოლონეზეს(ხორცის სოუსი იტალიური პასტისთვის).
ცენტრალური იტალიის სამზარეულო-იტალიის ამ რაიონში განთქმულია ხორცი და ბოსტნეული, მათი კომბინაციის შედეგი კი ბოსტნეულის წვნიანი კერძები, ანუ მინესტრონეა. მაღალმთიანი რეგიონებისათვის დამახასიათებელი ცივი კლიმატი სამზარეულოში ისეთი საკმაზ-სანელებლების გამოყენებას განაპირობებს, როგორებიცაა წიწაკა ჩილი ან რომაული პასტა გულიაშით-ცხარე კერძების მოყვარულთათვის. იტალიის ცენტრალურ ნაწილში კერძებს, ძირითადად, ცხოველურ ცხიმზე ამზადებენ, თუმცა არომატულ სუნელებთან ერთად ზეითუნის ზეთის სანელებლების ფუნქციას ასრულებს.
სამხრეთის სამზარეულო- სამხრეთის სამზარეულო სისადავით გამოირჩევა. ის ზეითუნის ზეთს, პომიდორს და თევზს ედუძნება, რაც ხმელთაშუა ზღვის „ტრილოგიას“ ქმნის. არომატული მწვანილით შეზავებულ ნედლ ბოსტნეულთან ერთად არ უნდა დაგვავიწყდეს სოკო და ზღვის პროდუქტების მრავალფეროვნება.
ნეაპოლი- „ნეაპოლიტანური“ ამ ქალაქის სახელი უამრავ კერძს ამშვენებს, მათს შორის, პიცის ნაირსახეობასა. მისი მთავარი ინგრედიენტებია“ პომიდორი და არომატული საკაზმ-სანელებლები.
იტალიურ სამზარეულოში პრაქტიკულად ნებისმიერი გასტრონომიული ნაწარმი არომატული სანელებლებითაა გამდიდრებული. იტალიელები ძირითადად, იყენებენ-როზმარინს, ქინძს, ცერეცოს, პიტნას, ორეგანოს, ტარხუნას, ბეგქონდარას, ოხრახუშს, ბაზილიკს.
ხორცპროდუქტებიდან იტალიურ კერძებში, თითქმის ყველაფერს შეხვდებით-საქონლის ხორცი, ღორის ხორცი, თხის ხორცი, ცხვრის ხორცი, ბატის ხორცი, იხვის და ქათმის ხორცი.
პურის ნაირსახეობებიდან ცნობილია-გრისინი, ფოკაჩა, პანიოტა, ჩამბელა, ფილონე, პიტა, სარდინილული პური.
იტალია ყველის სახეობებითაც მდიდარი და ცნობილია- პარმეზანი, მოცარელა, გრანა პადანო, მასკარპონე და სხვ.
ცნობილი იტალიური კერძებია- პიცა, რიზოტო, მინესტრონე, კანელონი, პაპარდელე, ანიოლოტი, გარგანელი, ფეტუჩინი, ტალიოლინი, ლაზანია, ტირამისუ, პანაკოტა და სხვ.